Taustaa

Kikka 2014

Kirsi Kentala, syntynyt -63, eläinlääketieteen lisensiaatti, oma yritys & työpaikka Oy Länsirannikon eläinklinikka   - Västkustens djurklinik Ab. Kotisivut: www.leklinikka.net

Snautseriharrastus perheessä on verenperintöäni. Meille tuli ensimmäinen p&s snautseri, kun olin itse 11-vuotias. Isäni kasvatti muutaman pentueen 70-80-luvuilla.

Parviaisen sisarukset 1980Kirsi ja sisaret jossain näyttelyssä n v-80?

Vuonna -77 sain ensimmäisen oman snautserini, mustan nartun Rivale Ultran eli "Mussun" (i.Dan Barzakan x e.Rivale Rivelina) ja v-79 Mussun kuoltua auto-onnettomuudessa, kuvassa seisovan SF MVA Partajeren Dessinan "Dessin" (i. Curbits Gosse x e.Pfeffer Cindi)

Kirsi & Dessi 1980

Tässä todennäköisesti vuodelta -86 oleva kuva Kirsistä ja Dessistä.

V -94 omaan perheeseeni tuli kotimainen snautserinarttu ja v-95 sen kaveriksi haettiin uros Ruotsista, perinteikkäästä kennelistä.

Koirien mukava ulkonäkö,terveys,rodunomaisuus sekä tietenkin vuosien aikana rodusta kertynyt kokemus antoivat kimmokkeen teettää niillä pennut vuonna -97. Siitä se sitten lähti... Pentueita ei ole ollut kuin n. yksi per vuosi, koska kasvatan pennut kotioloissa. Siihen tarvitaan elämäntilanteeseen sopiva ajankohta ja aikaa panostaa pentujen ja emän hoitoon.

Vuosien varrella kasvatustyöhön on tullut lisää suunnitelmallisuutta ja tavoitteellisuutta. Olen ollut mukana rotujäjestön jalostustoimikunnassa ja ollut alusta saakka aktiivi paikallisessa rotuyhdistyksessä Pohjanmaalla. Yhteistyökuvioita ja kontakteja on tullut roppakaupalla niin kotimaassa kuin muidenkin maitten suuntana.

Musta-hopeita kääpiösnautsereita on kasvattajanimeni alla syntynyt 2011-2015 muutama ja niitten kasvatus on osaltani ohi :aivan ihanaluonteisia koiria, mutta rodussa pienen kokemukseni mukaan liikaa ongelmia terveyden suhteen jatkaakseni.

Jalostuksessa on otettava huomioon paitsi rotukerhojen laatimat tavoitteet myös omat painotukset, visiot ja intuitiot. Nämä varmasti vaihtelevat eri kasvattajien kesken. Rotumääritelmässä kuvattu snautseri on anatomisesti terveesti rakentunut, luonteeltaan ja liikkeiltään kestävä ja monipuolinen vahti-/seura-/harrastuskoira. Mitään syytä pyrkiä mihinkään muuhun ei ole. Lonkkien, selkien, etuosan on kestettävä hyppimistä, kaivamista, leikkiä. Karvan on oltava säänkestävää ja nypittävissä. Koiran on oltava ryhdikäs, sisukas, utelias.

 

Kennel Doctor's Order

 

1