Taustaa

Kikka 2014

Kirsi Kentala, syntynyt -63, oma yritys & työpaikka Länsirannikon eläinklinikka   - Västkustens djurklinik Ab. Kotisivut: www.leklinikka.net

Meille tuli p&s snautseri, kun olin itse 11-vuotias . Isäni kasvatti muutaman pentueen 70-80-luvuilla, ja jo silloin olin innolla mukana niin sukutaulujen vertailussa kuin lattian luuttuamisessa, puhumattakaan pentujen hoidosta.

Parviaisen sisarukset 1980Kirsi ja sisaret jossain näyttelyssä n v-80?

Vuonna -77 eli 14-vuotiaana sain ensimmäisen oman snautserini, mustan nartun Rivale Ultran eli "Mussun" (i.Dan Barzakan x e.Rivale Rivelina) ja v-79 Mussun kuoltua auto-onnettomuudessa, kuvassa seisovan SF MVA Partajeren Dessinan "Dessin" (i. Curbits Gosse x e.Pfeffer Cindi)

Kirsi & Dessi 1980

Tässä vuodelta -86 oleva kuva Kirsi ja "Dessi".

Opintojen loputtua ja perheen oltua ns. sopivassa tilanteessa V -94 omaan perheeseemme tuli kotimainen snautserinarttu ja v-95 sen kaveriksi haettiin uros Ruotsista.

Koirien mukavat luonteet, terveys,rodunomaisuus sekä tietenkin vuosien aikana rodusta kertynyt kokemus antoivat kimmokkeen pennutukseen vuonna -97. Siitä se sitten kehittyi eteenpäin... Pentueita ei ole ollut kuin n. yksi per vuosi, koska kasvatan pennut kotioloissa. Siihen tarvitaan sopiva ajankohta ja aikaa panostaa pentujen ja emän hoitoon.

Vuosien varrella kasvatustyöhön on tullut lisää suunnitelmallisuutta ja tavoitteellisuutta. Olen ollut mukana rotujäjestön jalostustoimikunnassa ja ollut alusta saakka aktiivi paikallisessa rotuyhdistyksessä Pohjanmaalla. Yhteistyökuvioita ja kontakteja on tullut roppakaupalla niin kotimaassa kuin muidenkin maitten suuntana.

Musta-hopeita kääpiösnautsereita on kasvattajanimeni alla syntynyt 2011-2015 muutama ja niitten kasvatus on osaltani ohi :aivan ihanaluonteisia koiria, mutta rodussa pienen kokemukseni mukaan liikaa ongelmia terveyden suhteen jatkaakseni.

Jalostuksessa on otettava huomioon paitsi rotukerhojen laatimat tavoitteet myös omat painotukset, visiot ja intuitiot. Nämä varmasti vaihtelevat eri kasvattajien kesken. Oikeanlainen snautseri on anatomisesti terveesti rakentunut, luonteeltaan rohkea, liioittelematon ja monipuolinen vahti-/seura-/harrastuskoira. Lonkkien, selkien, etuosan on kestettävä hyppimistä, kaivamista, leikkiä. Karvan on oltava säänkestävää ja karkeaa. Snautserin on oltava sisukas ja utelias.

 

Kennel Doctor's Order

 

1